Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Minority Report ή προλαμβάνοντας το κακό δικάζοντας την πρόθεση πριν αυτή γίνει πράξη.

Ενας νεαρός κάπου στην αγγλία πριν κάμποσο καιρό ειχε τουιτάρει πως "Το αεροδρόμιο θέλει βόμβα", γιατί ήταν δυσαρεστημένος από την εξυπηρέτηση. Κατηγορήθηκε για τρομοκρατία και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης, γιατί δήλωνε αναρχικός, ήταν φαν του V for Vendetta, είχε ανεβάσει πολλαπλές φωτογραφίες από επεισόδια με μολοτοφ, μπάτσους και καψίματα, άκουγε πανκ μουσική και σπίτι του είχε διάφορα βιβλία για τρομοκρατικές οργανώσεις. Το δικαστήριο έκρινε, λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω αποδεικτικά στοιχεία ενοχής, πως το τουίτ του ήταν άμεση απειλή και δήλωνε πρόθεση να τελέσει την πράξη. Καταδικάστηκε ως τρομοκράτης. Οπως τα δεκαεξάρονα που έκαναν επεισόδια τον Δεκέμβρη του 2008 θα δικαστούν όχι σαν ανήλικα που προξένησαν φθορές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία, αλλά με τον τρομονόμο, νόμος κατά πολλούς αντισυνταγματικός που επιτρέπει την άρση πολλών δικαιωμάτων για το καλό της δημοκρατίας και της κοινωνίας και δεν δικάζει το αποτέλεσμα, αλλά την πρόθεση και αφαιρεί φυσικά κάθε δικαίωμα προσωρινής παράνοιας, άρσης τους καταλογιστού ή ψυχικού βρασμού από τον κατηγορούμενο, αφού θεωρεί a priori τις πράξεις του προιόντα κάποιου τρομοκρατικού πολιτικού αγώνα. Οπως, η μάσκα, αυτή που φοράνε οι γιατροί, είναι ένδειξη, αν όχι και απόδειξη πρόθεσης εμπλοκής σου σε επεισόδια, αν την κουβαλάς μαζί σου σε κάποια πορεία.
Αυτην την διαδικασία ενοχοποίησης εγώ προσωπικά δεν την καταλαβαίνω. Και δεν την καταλαβαίνω γιατί κι εγώ δηλώνω αναρχική, έχω ανεβάσει φωτογραφίες από επεισόδια, έχω στην βιβλιοθήκη μου μπακούνιν και κροπότκιν, περιμένω κάποτε να γίνει το V πραγματικότητα, το fight club το ίδιο, έχω δίσκους των sex pistols και των clash και είμαι οξύθυμη και έχω κάνει δηλώσεις πολύ χειρότερες απο του νεαρού. Αλλά ποτέ στη ζωή μου δεν θα πείραζα ούτε κουνούπι. Ούτε θα έβαζα βόμβα ποτέ σε κανένα αεροδρόμιο.
Αυτός ο πολιτικο-κορεκτισμός της σπουνιάς, του κυνηγιού μαγισσών, της ανεύρεσης ενόχων, πριν καν τελεστεί κάποιο αδίκημα για το καλό της κοινωνίας, μου φέρνει εμετό. Τι θα ακολουθήσει δηλαδή? Το σκανάρισμα του ματιού? Ο πολύγραφος? Η μήπως θα πρέπει να υφιστάμεθα λοβοτομή μην τυχον κι έχουμε ιδέες και σκέψεις που μπορεί ίσως ενδεχομένως κάποτε, ποτέ κανείς δεν ξέρει, να γίνουν πράξεις βίας? Για την αρμονία της κοινωνίας πάντα, για την ειρήνη και την ελευθερία.
Και σε τι θα διαφέρει αυτό από τον Καιάδα των σπαρτιατών, όπου μόνο οι τέλειοι άνθρωποι, οι πιστοί στρατιώτες του ιδεώδους της πλήρους αρμονίας μπορούν να υπάρχουν? Σε τι διαφέρει ο φασισμός, ο ρατσισμός και η ΧΑ?
Μα το παράδειγμα είναι φιλοαναρχικό, άρα, πρόθεση της γράφουσας είναι στάνταρ το να εναντιωθεί στις φασιστικές πρακτικές, στις ρατσιστικές και ομαδικές στοχοποιήσεις, να καταδείξει την σαφέστατη και κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται με τη χρήση αυτών των φασιστικών και αυθαιρέτων διαδικασιών ενοχοποίησης, πρακτικές που έχουν χρησιμοποιηθεί πλειστάκις στην ιστορία ανά τακτά χρονικά διαστήματα εναντίον διαφορετικών ομάδων και για διαφορετικούς λόγους και εχουν αποδειχθεί εγκληματικές πλάνες. Γιατί η γη γυρίζει και η επιληψία δεν είναι δαιμονισμός. Γιατί το αντικείμενο στην τσέπη του μαύρου ήταν κινητό και όχι όπλο. Γιατί όποιος φοράει σκουλαρίκι στο αυτί δεν είναι αναρχικός χουλιγκάνος. Γιατί δεν ήταν όλοι οι γερμανοί στρατιώτες υπάνθρωπα δίποδα, ουτε ολοι οι ιταλοι φασίστες. Οπως δεν ήταν οι αγωνιστές του 1821 επικίνδυνοι τρομοκράτες που μάχονταν για την ανατροπή ενός ειρηνικού καθεστώτος.
Ολα αυτά που συζητάμε, μου θυμίζουν επίσης εκείνη την άλλη φοβερά ταραγμένη περίοδο των Δεκεμβριανών, που ήταν πολύ χοτ και πολιτικά ορθός ο αντι-συριζισμος. Ολοι οι φίλοι του σύριζα ήταν χουλιγκάνια και τρομοκράτες και όλα τα χουλιγκάνια συριζαίοι. Οπου άντε να εξηγήσεις ότι οι αναρχικοί φρίττουν με τον σύριζα συνήθως ή αντε στην καλύτερη τον ανέχονται. Αυτή η πλάνη ακόμα δεν έχει λυθεί πλήρως. Οπως δεν έχει λυθεί η πλάνη ακόμα ότι μπορεί κάποιος να είναι σκέτος χουλιγκάνος, χωρίς κανένα τρομοκρατικό υπόβαθρο, γιατί η τρομοκρατία προυποθέτει την ύπαρξη κάποιου ιδεολογικού αγώνα, ενω ο χουλιγκανισμός μπορεί να είναι απλά ενα χόμπυ- πως κάποιοι κάνουν ψαροτούφεκο ένα πράγμα.
Ολόκληρη η δημοκρατική κοινωνία πάντως, παντελώς πλανεμένη είχε γίνει τότε έξαλλη με τις δηλώσεις του Αλέκου Αλαβάνου περί οργισμένων παιδιών και ανάγκης κατανόησης του φαινομένου. Χαιδευε αυτιά κουκουλοφόρων, νομιμοποιούσε τη βία, αγκάλιαζε την αυτοδικία. Οι περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας, πλην των περί του χώρου του σύριζα, ακόμα κι αν μετά τα Δεκεμβριανά ο Σύριζα διατύπωνε κάποια ορθή άποψη, φοβόντουσαν να επικροτήσουν την στάση του κόμματος, μην τυχόν και δικαιώσουν αυτούς που φλερτάρουν με την τρομοκρατία και δίνουν μολότοφ στα παιδιά. Ο σύριζα δημοσκοπικά, λίγο πριν τις εκλογές του 2009 ήταν σχεδόν εκτός βουλής και στις εκλογές πήρε ένα 4,6%. Κι αν τον βοήθησε κάτι ήταν η θετική επικοινωνιακά στροφή που έγινε για τον αναρχισμό με την δράση των Ρομπέν των σουπερμάρκετ.
Τι εγινε λοιπόν? Εγιναν άξαφνα το 2012 το 26,9% των πολιτων της χώρας συριζικοί αναρχικοί,τρομοκράτες χουλιγκάνοι? Σαφώς και όχι.
Οπως, δεν πιστεύω ή δεν θέλω να πιστεύω, ότι εγιναν ξαφνικά 600.000 οι έλληνες ναζιστές ρατσιστές φασίστες, αυτοί που είναι έτοιμοι να σφάξουν κόσμο. Μπορεί να χαίρονται όταν ο Κασιδιάρης ρίχνει σφαλιάρες στην Κανέλη, μπορεί να λένε πως καλά κάνει η ΧΑ και βαράει τους μετανάστες, για να φοβηθούν και οι άλλοι και να φύγουν, αφού το κράτος είναι ανίκανο να κάνει κάτι ουσιαστικό με το μεταναστευτικό πρόβλημα, μπορεί να θεωρούν ότι δικαίωμα αυτοπροστασίας είναι πυροβολώ όποιον μπαίνει στο σπίτι μου χωρίς να χτυπήσει το κουδούνι και το πιο πιθανό που θα τους συμβεί είναι είτε ο κλέφτης να μπουκάρει χτυπώντας το κουδούνι είτε να πυροβολήσουν τον ταχυδρόμο που μπήκε χωρίς να χτυπήσει το κουδούνι, απλά γιατί το κουδούνι είχε χαλάσει.
Θα μου πειτε πως δεν είναι το ίδιο ο σύριζα με την ΧΑ. Εννοείται αυτό. Ο σύριζα είναι ένας ανοιχτός χώρος, με τελείως ελεύθερες διαδικασίες, χωρίς συγκεντρωτικές λογικές, καταθέσεις πολιτικών φρονημάτων και δηλώσεις μετανοίας, που δεν επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών και κατασκευή ενόχων. Ή τουλάχιστον έτσι ήταν. Δεν ήταν ποτέ δυνατόν ο σύριζα και η αριστερά(το ΚΚΕ είπαμε ειναι κομμουνιστικό και οχι αριστερό κόμμα, κατά δήλωση του)να ζητούσε εξηγήσεις και δημόσιες απολογίες κάποιου δημοσίου προσώπου για την πολιτική του ανάλυση για την δράση της ΕΤΑ, του ΙΡΑ ή γενικά της τρομοκρατίας. Η αριστερά ποτέ δεν απέκλεισε ανθρώπους, ουτε ζήτησε να παραβιαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους στην αποψη, την γνώμη, την έκφραση, την οργή ή την αφέλεια, γιατί στην βιβλιοθήκη τους έχουν εγχειρίδια για τις ιδιότητες της νιτρογλυκερίνης ή γιατί είναι φαν στη διαδικτυακη σελίδα του Παλαιοκώστα. Η αριστερά πάντα ζητούσε κατανόηση. Οχι των πράξεων, αλλά των αθλίων πίσω από τις πράξεις. Εκτός από τώρα. Εκτός από την περίπτωση της Βούλας Παπαχρήστου.
Η Βούλα Παπαχρήστου κρίθηκε από σύσσωμη την «δημοκρατική» πολιτική ηγεσία, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία ένοχη για ρατσισμό και φασισμό, τιμωρήθηκε με την ίδια διαδικασία ενοχοποίησης του νεαρόυ άγγλου, του Γαλιλαίου, του Καλτεζά, για το καλό της κοινωνίας, της ειρήνης, της αρμονίας και στερήθηκε από το πιο πολύτιμο αγαθό για αυτήν, την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς αγώνες. Και φυσικα λοιδορήθηκε και λοιδορείται με εξαιρετικά κανιβαλιστικό τρόπο από έναν απίστετυο φωνασκούντα και υβριστικό όχλο δημοκρατών, που για την δημοκρατία και την κοινωνικη ειρήνη ρε γαμώτο, ποινικοποιεί φράσεις, σκέψεις, μουσικές και φιλίες ως επικίνδυνες και θέλει την παραδειγματική της τιμωρία προς εκφοβισμό των άλλων παρόμοιων με την Βούλα φασιστών.
Η φράση «μολών λαβέ» χαραγμένη σε ένα όπλο δείχνει εθνικιστικές τάσεις. Όσο η φράση «Οι ιδέες είναι αλεξισφαιρες» γραμμένη πάνω σε μια φωτογραφία μιας μολοτοφ δείχνει αναρχικές τάσεις. Το «γαμα τον παλιότουρκο» ως σχόλιο σε ένα βίντεο μιας αερομαχίας, που προεκυψε ύστερα από παραβίαση του εναερίου εθνικού μας χώρου από τουρκικο μαχητικό δείχνει ρατσιστικές τάσεις. Όσο η φράση «Το αερδρόμιο θέλει βόμβα», έπειτα από ταλαιπωρία ωρών, δείχνει τρομοκρατικές τάσεις. Η φιλία με την χρυση αυγή δείχνει φασιστικές τάσεις. Όσο η ενασχόληση με την βιβλιογαφια για την τρομοκρατια δείχνει εξτρεμιστικές τάσεις. Κι εγώ πιστεύω ότι το κοριτσάκι είναι κρυφοφασιστάκι και το χειρότερο είναι ότι δεν το ξέρει καν. Αλλά μάλλον άκακο φασιστάκι. Οσο μάλλον άκακο τρομοκρατάκι ήταν ο νεαρός άγγλος.
Και είναι κακό πράγμα να είσαι φασίστας. Τουλάχιστον για μένα. Είναι κακο πράγμα να επιβάλεις την γνώμη σου με τη βία ή με το φόβο. Είναι κακό πράγμα να τσουβαλιάζεις, να ομαδοποιείς. Είναι κακό πράγμα να ποινικοποιείς την σκέψη. Είναι κακό να καταπατάς την ελευθερία για χάρη της ασφάλειας και της αρμονίας. Είναι κακό να παραβιάζεις τα όρια της προσωπικότητας. Είναι κακό να ζητάς καταθέσεις πολιτικών φρονημάτων. Είναι κακό να αποκλείεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Είναι κακό να τιμωρείς παραδειγματικά και να σταυρώνεις προς εκφοβισμό της μάζας. Είναι κακό να αποκλείεις κοινωνικά κάποιον για τις φιλίες του. Είναι κακό να αφαιρείς από κάποιον το δικαίωμα στην εργασία εξαιτίας της ιδεολογίας του. Γι αυτό δεν μου αρέσει η ΧΑ, γιατί εν ονόματι της κοινωνικής ειρήνης στοχοποιεί και επιθυμεί να αποκλείσει οποιονδήποτε διαφέρει από το όραμας της. Χωρίς ομοιογένεια δεν υπάρχει κοινωνικη ειρήνη και αρμονία. Όλοι πρέπει να πιστεύουν στην ίδια κοινωνία και να αποδέχονται αυτές τις ενοχοποιητικές διαδικασίες ως θεμιτές. Οποιος ακούει Αγγελάκα εκτελείται. Οποιος γουστάρει Κουφοντίνα εκτελείται.
Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Ο σκοπός και στις δυο περιπτωσεις ειναι η κοινωνική ειρήνη, η ασφάλεια, η αρμονία, αλλά τα μέσα είναι φασιστικά. Κι εντάξει να είναι φασιστικά από τους φασίστες. Να είναι φασιστικά και από τους αντι-φασίστες? Γιατί φασισμός είναι όποιος είναι φίλος με τον Κασσιδιάρη να εκτελείται.
Αν η αριστερά επιθυμεί να ζήσουμε στην ελλάδα μια μπανάλ ρεπετισιόν του παιχνιδιού Σταλιν vs Χίτλερ, συγγνώμη, αλλά εγώ δεν θα πάρω κι αν πάρετε εσείς, παρακαλώ να μου το πείτε για να την κάνω, γιατί ουτε Χιτλερ θέλω, ούτε Στάλιν, ούτε Νίξον, ούτε Μπους να ζήσω. Ούτε καν Ομπάμα και Μπλερ. Δεν θέλω να γινω Κατ Στηβενς και να μην μπορω να μπω στις ΗΠΑ γιατι θεωρούμαι επικινδυνος τρομοκράτης, απλα και μόνο,γιατί είμαι ισλαμιστής. Ουτε Κομανέτσι θέλω να γίνω και να είμαι μια ζωη ανελεύθερη και καταπιεσμένη για να μπορώ να συμμετέχω στους ολυμπιακούς αγώνες. Ουτε Πινοσέτ θελω να ζήσω ουτε Κάστρο. Ούτε θέλω να γινω ο ενήλικος των 18 χρόνων και 286 ημερών που καταδικάζεται για βιασμό ανήλικης ετών 17 και ημερών 352.
Θέλω να μπορω να ονειρεύομαι ελεύθερα, να σκέφτομαι ελεύθερα και να εκφράζομαι ελεύθερα σε μια ελεύθερη κοινωνία ελεύθερων ανθρωπων, που θέτουν τον άνθρωπο στο κέντρο και τους θεσμούς γύρω από αυτόν και οχι τ’ αναποδο.
Ασε με να ονειρεύομαι κι εγώ και να κυνηγάω χίμαιρες πως μια μέρα όλοι οι άνθρωποι της γης θα έχουν πάνω κάτω τα ίδια μυαλά, την ίδια παιδεία, την ίδια κουλτούρα, την ίδια ιδεολογία και πως θα πραγματωθεί ο αναρχισμός και ο Αγαθούλης του Βολταίρου θα είναι ιστορικό παραμύθι και όχι έργο της φαντασίας του. Ασε με να βλέπω εκρήξεις κοινοβουλίων και ελικόπτερα και να γουστάρω. Ασε με να φαντασιώνομαι πως ήρθαν οι Βόγκονς να καταστρέψουν τη γη. Ασε με να πιστεύω ότι ο Έρικ Ρόμπερτς ήταν ο πιο καβλουάρ άντρας στον πλανήτη γη, μετά τον Στήβεν Τάηλερ. Ασε με να εύχομαι να κάνει κάποιος λιποαναρρόφηση στον Πάγκαλο χωρίς αναισθησία. Άσε με να νομίζω ότι είμαι ανώτερη από τους γιδοβοσκούς και αυτούς που ακούνε σκυλάδικα. Ασε με να λεω τους γέρους κωλογερους ενίοτε και να θεωρώ τους χρυσαυγιτες ελλείποντα κρίκο στην εξελικτική αλυσίδα. Ασε με να θεωρώ τον Ιφικράτη Αμυρά ψυχωσικό με τάσεις μεγαλομανίας. Ασε με ρε φιλε να βρίσω τον γαμιοσχιστομάτη αντικαγκελάριο-πως τον λένε φασίστα γερμαναρά που με λέει τζαμπατζού και συνέχεια με βάζει όρθια τιμωρία στη γωνία στο ένα πόδι να παίζω τη σονάτα του σεληνόφωτος στο πιάνο, ενώ την Μαρία που χρωστάει δυο μήνες στο κυλικείο του σχολείου την βάζει να παίξει την χρωματική κλίμακα και αυτό καθισμένη. Ασε με να γελάω με τα ρατσιστικά και σεξιστικά ανέκδοτα. Ασε με να είμαι ηλίθια, μαλακισμένη, αναίσθητη. Χαρακτήρισε με όπως θες, αλλά άσε με να υπάρχω. Ασε με να ζω.
Έλληνας Φοιτητής http://www.ant1online.gr/Society/PoliceBulletin/2003/20033/c1ec2481-2230-477e-9903-9eeac4fb4432.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια: