Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Περί πανδημίας, νεοδημοκρατικής αριστείας και αποτυχημένων μέτρων


Εγώ καλά με τον Κούλη και τα Κουλάκια του, δεν τα έχω. Και εκ του αποτελέσματος, διαχειρίστηκαν εντελώς λανθασμένα την πανδημία. Αν και εκ του αποτελέσματος, το αρχικό λοκντάουν, το περσινό, δεν ήταν απαραίτητο, ήταν και μονόδρομος, καθώς κανείς δεν ήξερε τι να περιμένει. Βλέπαμε και τα γεγονότα στην Ιταλία....ε....τι άλλο να έκανε ο Κούλης;
Κι εκεί σκέτο και όχι κάπου εκεί, τελειώνουν οι σωστές αποφάσεις.

Έχουμε φτάσει στο χειρότερο σημείο της πανδημίας, μετά από ένα συνεχόμενο 5μηνο λοκντάουν, το οποίο διακόπηκε μόνο για 2 εβδομάδες ημι-λοκντάουν, ημι-λειτουργίας κάποιων καταστημάτων, ημί-γενικώς και ημί-μετρων. Μετά από 5 μήνες, το λογικό θα ήταν να έχουμε 50, άντε 100 κρούσματα την ημέρα, καμιά 200αριά διασωληνωμένους και 7-8 νεκρούς την ημέρα. Φαντάζομαι ότι κάτι πήγε στραβά. Αλλά τι;

Ένα άλμα νεοδημοκρατικής λογικής λέει, ότι φταίνε οι ανεύθυνοι Έλληνες πολίτες; Χμμμ.... ωραία η αποποίηση ευθυνών κυρ-Κούλη μου, αλλά θα έπρεπε να έχεις λάβει υπόψη σου ότι είμαστε ανεύθυνη ράτσα, πριν καταστρώσεις τα σχέδια σου. Λέγεται στρατηγική Κούλη μου. Και η στρατηγική είναι απαραίτητη στην πολιτική, όπως και πολλά άλλα προσόντα, που μάλλον δεν διαθέτεις. Φαίνεται όμως, ότι δεν είμαστε οι μόνοι ανεύθυνοι πολίτες. Αλλιώς, ο ιός θα είχε εξαφανιστεί στις άλλες χώρες με τους υπεύθυνους πολίτες. Βλέπε κάτι Γερμανίες, Βέλγιες, Τσεχίες, κλπ. Παρόλα αυτά, θα σου δώσω ένα μικρό, τόσο δα tiny δίκιο. Ναι, υπάρχει μια μερίδα ανεύθυνων πολιτών, που διοργανώνουν parties και συνωστίζονται στα πάρκα. Οι εικόνες από το Πεδίον του Άρεως θυμίζουν φεστιβάλ μουσικής τύπου Γκλάστονμπέρι, παρά πόλη σε λοκντάουν. Αλλά, βρε Κούλη μου, ποιος ευθύνεται για αυτές τις εικόνες; Μόνο οι ανεύθυνοι πολίτες; Μήπως εσύ ο άριστος τα έχεις κάνει μούτι; Μήπως ήταν λάθος να μαντρώσεις 4 εκατομμύρια κόσμο εντός Λεκανοπεδίου και να τους απαγορεύεις να πάνε εκδρομή με τα αυτοκίνητα τους στην θάλασσα ή στα βουνά, στα οποία φυσικά εσύ πηγαίνεις; Απαγόρεψες στους κατοίκους μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη, την Κυψέλη την μετακίνηση άνω των 2 χιλιομέτρων για άσκηση, εκτόνωση και βόλτα κατοικίδιου. Και να τι έγινε: για κανά μήνα τώρα, στο Πεδίον του Άρεως γίνεται του φεστιβάλ το κάγκελο. Και μην κουνήσεις το δαχτυλάκι Κούλη μου-bad, bad citizens, γιατί τότες να πας να κλειστείς εσύ και η υπέρκομψη 5 μήνες στο ανήλιαγο δυομισάρι στα στενά της Κυψέλης με μόνη θέα το σώβρακο του κυρ-Μπάμπη και για άσκηση να ανεβοκατεβαίνεις εσύ τις σκάλες της 7όροφης πολυκατοικίας. Σου, είπα, μην τολμήσεις να πας να κουνήσεις το δαχτυλάκι και...μόκο. Δεν θα μιλάς εσύ για ανευθυνότητες, που μένεις σε μικρά παλάτια και διακοπάρεις όταν οι μισοί από εμάς είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας.
Οι άλλοι μισοί πάλι; Ζουν σα δούλοι. Δουλειά, σπίτι, σπίτι, δουλειά, τρώνε, αφοδεύουν και πληρώνουν λογαριασμούς. Και όπως συμβαίνει με τους δούλους, τρώνε ξύλο αν τολμήσουν να σκεφτούν ελεύθερα. Ελεύθερα. Οχι ανεύθυνα. Γιατί δεν υπάρχει κάτι παράνομο στο να πας τα 8χρονα παιδιά σου στο πάρκο να κάνουν ποδήλατο, ούτε κάτι ανεύθυνο υπάρχει. Βγαίνουμε με άδεια ρε, λες και είμαστε οικόσιτες δουλάρες στις αμερικανικές φάρμες του 1700 και μας βαράς κι από πάνω. Εσύ ο δημοκράτης, ο τίμιος, ο δίκαιος... ο αφέντης!
Και τότε αντέδρασαν μερικοί δούλοι και εσύ απλά τους βάφτισες ακραίους, διχαστικούς, αναρχοάπλυτους, τρομοκράτες, ανεύθυνους που διασπείρουν τον ιό, γιατί με τις πορείες ξέφυγε ο ιός από τον έλεγχο. Μα ποιον δουλεύεις βρε Κούλη; Ήταν μήπως και ο ιζνογκουντ σου στις πορείες; Αναρχοάπλυτος ο Μπογνάνος; Τστστς! Μα από που κόλλησε ο υπεύθυνος αυτός άνθρωπος αλήθεια; Τι; Δεν ξέρεις; Απαπαα.... τι είναι αυτά που λες! Κι αμα δεν ξέρεις, πως ξέρεις ότι ο ιός ξέφυγε από τις πορείες; Γιατί εγώ ματάκια μου γουρλωτά και ξόφθαλμα, εγώ που ήμουν σε μια από αυτές τις πορείες, είδα τον κόσμο να φοράει μασκούλες, να βάζει αντισηπτικά, να κρατάει στο μέτρο του δυνατού τις αποστάσεις. Δεν μπορώ να πω όμως ότι έχω την ίδια πληροφόρηση για αυτά που συμβαίνουν μέσα στα εργοστάσια, στις εταιρείες και τα γραφεία. Που ένα μέτρο για τους εκεί χώρους δεν πήρες. Ζητάς μονάχα να στοιβάζονται 25 υπάλληλοι σε ένα γραφείο 100τ.μ, χωρίς παράθυρα και να φορούν για 8 και 9 ώρες συνεχόμενα μια μάσκα. Για κάν'το εσύ αυτό μανάρι μου. Φόρα μια μάσκα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα για 5 συνεχόμενες μέρες και έλα μετά να μου πεις αν είναι εφικτό. Για κάν'το να δούμε.
Που θα έπρεπε να επιβάλεις σε όλους τους εργασιακούς χώρους να μπουν πλεξιγκλάς, που να διαχωρίζουν το κάθε γραφείο, που θα έπρεπε να επιβάλεις και όχι να ζητάς ευγενικά την τηλεργασία και την εκ περιτροπής απασχόληση και που θα έπρεπε σε ολους όσους εργάζονται να είναι υποχρεωτικό το εβδομαδιαίο τεστ, δωρεάν φυσικά. Κι αν βρεθεί θετικό κρούσμα, να μπαίνουν όλοι, μα όλοι οι εργαζόμενοι σε καραντίνα τουλάχιστον μιας εβδομάδας.
Αλλά, που να ξέρεις εσύ από αυτά.
Μόνο από ζήμενς ξέρεις. Κι αμα η ζήμενς δεν έχει λεωφορεία και βαγόνια να δώσει για να αποσυμφορηθούν τα μέσα, λεωφορεία δεν πρόκειται να βάλεις παραπάνω, που να φτάσουν οι διασωληνωμένοι τους χίλιους. Αμα έχει όμως σελφ-τεστ, κάτι θα κάνεις έστω και στο και πέντε! Δωρεάν τεστ, που δεν θα είναι δωρεάν όμως και ΜΕΘ καμία. Γιατί Κουλάρα μου, πρωθυπουργάρα της καρδιάς και του εντέρου μας, αν είχες φροντίσει, όχι από τον Ιούνιο, ούτε από τον Σεπτέμβριο, αλλά από τον Γενάρη έστω, σήμερα θα είχαμε 200 κλίνες παραπάνω, θα είχαμε 200 γιατρούς παραπάνω και δεν θα πληρώναμε τους ιδιώτες 1.800 ευρώ την ημέρα για κάθε κλίνη. Ούτε θα παρακαλάγαμε να έρθουν ως εθελοντές guinea pigs γιατροί του ιδιωτικού τομέα, ούτε θα χρειαζόταν να επιστρατεύουμε κόσμο σε καιρό ειρήνης και δημοκρατίας. Αλλα, γιατί να επενδύσεις στο ΕΣΥ; Εσύ είσαι φιλελεύθερος άνθρωπας, καπιταλιστής και φυσικά εμβολιασμένος...εκτός ουράς. Τι είσαι εσύ; Κανας Τρυντώ; Αντε καλέ με τον παλιοσοσιάλα! Ή μήπως ζεις στην Νορβηγία για να σε ελέγχουν οι μπάτσοι; Αντε καλε. Τους μπάτσους τους ελέγχεις εσύ. Εσύ κι ο κυρ-Μιχάλης. Δεν θα τα κάνουμε όλα ισα κι όμοια. Οχι βέβαια. Οι νόμοι του κράτους δεν ισχύουν για εσάς.
Κι ετσι κάπως ήρθαμε στους 700+ διασωληνωμένους, στους 7.700 νεκρούς και σε μια νέα καμπύλη που δείχνει μάλλον ανοδικές τάσεις και όχι πτωτικές. Και μέσα σε όλο αυτό το μπάχαλο, εικάζω γιατί τα αδειάσατε τα ταμεία, συζητάτε για άνοιγμα της αγοράς! Μα φυσικά, τι ποιο λογικό!!!! Τι πιο άριστο! Πιο φιλελεύθερο! Αμα δουλεύουν όλοι, ποιος θα κάνει πορείες; Ποιος θα έχει περίσσια χρόνου να κάθεται να ασχολείται με όσα ανεκδιήγητα πράττετε. Ποιος θα κάθεται να σου κοκκινίζει το μπλε, το ορθόδοξο, το δεξιό σου προφίλ στο Φβ με θυμωμένες φατσούλες!
Θες να μας στείλεις από την φυλακή και την δουλεία σε ένα νέο Άουσβιτς. Σε ένα death camp επιβίωσης, στο οποίο θα επιβιώσουν οι δυνατότεροι, στο οποίο θα γίνουμε πειραματόζωα αντοχής, μεταλλάξεων, θεραπειών και εμβολίων. Θα ζήλευε μέχρι και ο Μένγκελε την άριστη τακτική σας.
Arbeit macht frei! Αλλά ξέχασα. Ο ιός δεν μεταδίδεται στα λεωφορεία, τα τραμ και τα μετρό. Μόνο στις πορείες μεταδίδεται. Δεν μεταδίδεται στα γκαλά τα πρωθυπουργικά παρούσία αλήθεια πόσων ατόμων; Ούτε στις ειδικέ βαπτίσεις. Δεν μεταδίδουν οι άριστοι τον ιό. Οχι καλέ. Ούτε πρέπει να αποτελούν παράδειγμα. Ούτε εμπίπτουν στους νόμους και τους κανονισμούς οι άριστοι νεοδημοκράτες. Είπαμε, τι είμαστε εδω; Καμια Νορβγία;
Εχω κι άλλα πολλά να σου πω Κούλη μου, αλλά πραγματικά βαριέμαι. Ασε που δεν νομίζω οτι θες ή μπορείς να τα καταλάβεις. Θα σου πέσουν πολύ αριστερά, πολύ ρηξικέλευθα... θα σου πέσουν βαριά μαναράκι. Οπότε κάπου εδώ το λήγω.
Υ.Γ. Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί ήταν και είναι επικίνδυνο να ανοίξουν τα συνοικιακά μικρομάγαζα ειδών πρώτης ανάγκης, όπως ραφτάδικα, καταστήματα με κλωστές και κουμπιά, καταστήματα με εσώρουχα και καλσόν, καταστήματα με σεντόνια και κουβέρτες και γενικά καταστήματα τα οποία δεν έχουν e-shops και στα οποία ο κόσμος πηγαίνει με τα πόδια. Δεν θα πάει ο Χαλανδραίος στην Δάφνη αγαπητέ μου για να αγοράσει βίδες ή κάλτσες.
Υ.Γ.2 Θέλω εδώ και 5 μήνες να αγοράσω ένα γαμημένο ψαλλίδι, αλλά δεν μπορώ να το αγοράσω ούτε από το σούπερ μάρκετ. Οι εταιρείες κούριερ δεν στέλνουν τα πράγματα, είναι τίγκα. Δεν απαντάνε ουτε σε μεηλ, ούτε σε τηλέφωνα. Τι λες να κάνω; Για πες. Να κουρέψω τον σκύλο με τι; Με τον μπαλτά για τα κρέατα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: