Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΤΗΛΕ-αστέρες, ΤΗΛΕ-γιατροί, ΤΗΛΕ-δικηγόροι... Τώρα και ΤΗΛΕ-οικοδόμοι!

Εδώ και δυο μέρες γίνεται ένας χαμός στις μεσημεριανές εκπομπές σε σχέση με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για τις αμοιβές των Λυριτζή και Οικονόμου.
Κάθε πικραμένος τηλεγνώστης βγαίνει και λέει το μακρύ του και το κοντό του.
«Μα, δουλεύουν ολόκληρο 6ωρο. Και μάλιστα από τις 6 το πρωί.»
«Και ο οικοδόμος δουλεύει από τις 6 το πρωί, αλλά δεν παίρνει 20, 30 και 40 χιλιάρικα το μη να.»
«Ναι, αλλά ο οικοδόμος δε φέρνει εκατομμύρια από διαφήμιση.»
«Θέμα επιλογών είναι το επάγγελμα που θα ακολουθήσει κάποιος. Δεν ζούμε σε ένα κόσμο αγγελικά πλασμένο.»
«Η κρατική πάντως πληρώνεται από όλους εμάς και δεν κάνει νούμερα για να δικαιολογεί αυτά τα ποσά.»

Τo θέμα δεν είναι αν η κρατική ραδιοτηλεόραση κάνει νούμερα ή όχι, αν οι αμοιβές των παρουσιαστών της καλύπτονται από τη διαφήμιση ή από τις δικές μας εισφορές. Το θέμα είναι να καταλάβουμε πως αυτοί οι άνθρωποι, όπως και οι πολιτικοί που καλούνται να αναλύσουν τα προβλήματα του μέσου έλληνα, την ανεργία, την ακρίβεια, την οικονομική ανέχεια, τα προβλήματα με το ΕΣΥ, κλπ., είναι άνθρωποι που ουδέποτε ή σε πολύ νεαρή ηλικία αντιμετώπισαν τη χαοτική ελληνική πραγματικότητα. Η πραγματικότητα αυτή γίνεται αντιληπτή σε αυτούς μέσω των ρεπορτάζ, τα οποία κάνουν οι εργαζόμενοι, αν όχι των700€, των 1500€. Για να έχουν αυτοί οι παρουσιαστές, που με τόση ευκολία μιλάνε για επιλογές ζωής, ειρωνευόμενοι τους οικοδόμους και τις επιλογές τους, τα ρεπορτάζ για τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, που θα αγνοούσαν ειδάλλως, κάποιοι άλλοι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους και κάνουν έρευνα, κρατάνε κάμερες, άλλοι ρυθμίζουν τον ήχο, τα φώτα, κάποιοι κάνουν άλλες δουλειές πίσω από γραφεία.

Για να μπορεί ο κάθε κύριος Μάνεσης, που τον είδα σήμερα στο «Κους-Κους» και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι με την έπαρση του, να τα «φέρνει» στο σταθμό, χρειάζεται ένα τεράστιο επιτελείο ανθρώπων. Για φανταστείτε κύριε Μάνεση να απεργούσαν τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι και δημοσιογράφοι επ’ άπειρον. Αλήθεια, τότε θα μπορείτε να κάνετε εκπομπή; Χωρίς εκπομπή, θα τα «φέρνετε» στο κανάλι; Μόνος σας τα «φέρνετε»; Είναι άχρηστοι οι υπόλοιποι συντελεστές; Γιατί όλοι αυτοί πληρώνονται όσο κι ένας οικοδόμος; Την ίδια δουλειά δεν κάνετε; Εεεεε; Κι αν δεν κάνετε την ίδια, χωρίς αυτούς δεν μπορείτε να κάνετε εσείς τη δική σας.

Όσο για τις επιλογές… Πέρα από το ότι είναι γελοίο το επιχείρημα… Επιλογές υπάρχουν όταν όλα τα δεδομένα είναι σε ίσο επίπεδο. Δεν ζούμε στη Δανία, όπου ο σκουπιδιάρης έχει παρεμφερές επίπεδο ζωής, οικονομικά και κοινωνικά, με τον καθηγητή πανεπιστημίου, αλλά στην Ελλάδα των κοινωνικών ανισοτήτων. Εδώ πια, δεν επιλέγεις αν θα γίνεις τηλεαστέρας. Είναι πλέον μονόδρομος αυτή η επιλογή, αν θες να ξεφύγεις από την ανέχεια και τη μιζέρια. Και γιατρός να είσαι και δικηγόρος και καθηγητής πανεπιστημίου, ό, τι κι αν είσαι, φράγκα πέρα των χιλίων ή δύο χιλιάδων ευρώ, θα βγάλεις άμα γίνεις τηλεαστέρας. Αυτό δεν είναι επιλογή, αλλά εκβιασμός.

Άντε βρε, να βγάλουμε και ριάλιτι με οικοδόμους, ηλεκτρολόγους, κομμώτριες, τραπεζικούς υπαλλήλους, ιχθυοκαλλιεργητές , να φτιάξουμε και μία κατηγορία με τηλεαστέρες εργάτες και υπαλλήλους. Κι άμα αρέσουν στα μηχανάκια της AGB και τα φέρνουν, να τους δώσουμε τις προβλεπόμενες τηλεαμοιβές.

Θα λέει το παιδάκι στη μαμά του: «Όταν μεγαλώσω, θα γίνω τηλε-οικοδόμος.»
Πως ο Κούγιας είναι τηλε-δικηγόρος και ο Σούρας τηλε-ψυχίατρος, ένα πράγμα.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ! Όλοι εσείς που δεν είστε τηλεαστέρες, πολιτικοί και διαπλεκόμενοι μάνατζερς. Για να υπάρχουν αυτοί, για να βρίσκονται στην κορυφή, χρησιμοποιούν όλους εμάς σαν ανθρώπινη πυραμίδα. Για να υπάρχει κορυφή, υπάρχει και η βάση. Χωρίς βάση, δεν θα σταθεί το οικοδόμημα. Θέλετε να είστε μια στοίβα κορμιών που κάποιοι πατάνε πάνω της; Εγώ δεν το θέλω. Για να τα «φέρνει» ο κάθε κύριος Μάνεσης, Λυριτζής, Μενεγάκη κάποιοι δουλεύουν σα τα σκυλιά, κάποιοι μορφώνουν τα παιδιά τους και κάποιοι άλλοι τα γιατρεύουν, όταν αρρωστήσουν, κάποιοι μαζεύουν τα σκουπίδια τους και κάποιοι άλλοι κτίζουν τα σπίτια τους. Από πότε τον ιστό και τη δομή μιας κοινωνίας την καθορίζει η τηλεόραση και η show biz εν γένει; Τι να την κάνω την τραγουδίστρια άμα εκλείψουν οι σκουπιδιάρηδες και οι γιατροί; Θα ξεσπάσει επιδημία χολέρας ή πανούκλας και χωρίς γιατρούς και φάρμακα- δεν θα παράγονται, γιατί δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι σε φαρμακοβιομηχανίες, αφού όλοι θα είναι τηλεαστέρες κατ’ επιλογή-θα πεθάνουμε όλοι και μετά θα μείνουμε χωρίς τηλεαστέρες!!!!

2 σχόλια:

Artistz είπε...

ενα πολυ ενδιαφερον παραδειγμα διαβασα προσφατα σε ενα βιβλιο..

εχουμε ενα γιατρο και ενα σκουπιδιαρη...
τον γιατρο τον διακρινει η ευγενεια,η ομορφη παρουσια του(..),τα διπλωματα του,το κοινωνικο του προφιλ στα ματια των αλλων,ειναι ο μεγαλος ποθος καθε μανας να δει το παιδι της ετσι..και το κρατος βεβαια επειδη τιμα το επαγγελμα το οποιο ειναι τοσο δυσκολο βαζει και μορια κοντα στο 20 ωστε να διαβαζεις 25/24ωρο για να γινεις..

ο σκουπιδιαρης τωρα δεν εχει τιποτα..ειναι ο ασχημος και ο βρωμικος που μας μαζευει τα σκουπιδια απο το σπιτι..δεν χρειαζεσαι ουτε καν την αλφαβητα να ξερεις ωστε να γινεις..κοινωνικα το επαγγελμα του ειναι ''μακρια απο εμας''.

Εαν δεν μαζεψει τα σκουπιδια ο βρωμιαρης θα χρειαστει να παμε στο γιατρουλη μας να μας κανει καλα..

εαν τα μαζεψει δεν θα χρειαστει..
Κοινως και επειδη σχεδον εχεις το ιδιο παραδειγμα,αναπαραγαγουμε καθημερινα στη ζωη μας ενα ανισο συστημα αξιων..
και επειδη σαν πυραμιδα ειμαστε στη πιο χαμηλη αλλα στη πιο ουσιαστικη δεν χρειαζεται ν ακανουμε πολλα..μπροστα στα ματια μας ειναι η λυση..

..και βεβαια η λυση δεν ειναι η σκαλα, να ανεβουμε στο επομενο κομματι της πυραμιδας(..κατι που κανουν ολοι..)..αλλη ειναι η λυση..γεια χαρα!

Leda Kafetzi είπε...

Το παράδειγμα με τον σκουπιδιάρη και το γιατρό, το εμπνεύστηκα, οταν είδα μια εκπομπή πέρυσι το καλοκαίρι στη ΝΕΤ για τους πιο ευτυχισμένους λαούς στον κόσμο. Στην Ευρώπη πιο ευτυχισμένοι δηλώνουν οι Δανοί. Σύμφωνα με τους ίδιους πάντα, αυτό που τους κάνει ευτυχείς είναι η κοινωνική ισότητα, η αξιοκρατία, η ελευθερία που έχουν να διαλέξουν το επάγγελαμ που επιθυμούν, μιας και οι μισθοί δεν διαφέρουν πολύ ανάμεσα σε διάφορες κατηγορίες επαγγελμάτων. Εδειξε η εκπομπή λοιπόν ένα δανό επιστήμονα, που είχε πάθος με το ποδόσφαριρό και προπονούσε κάποια σχολική ομάδα. Ο άνθρωπος αυτός επέλεξε τελικά να γινει σκουπιδιάρης, μιας και η δουλειά αυτή τον απασχολούσε λίγες ώρες και μάλιστα τα ξημερώματα, δίνοντας του περισσότερο ελεύθερο χρόνο να ασχοληθεί με την ποδοσφαιρική ομάδα. Τα σκουπιδιάρικα της Δανίας φυσικά μοιάζουν με αποστειρωμένα ιατρεία και οι σκουπιδοτενεκέδες το ίδιο.
Τα έσοδα αυτού του ανθρώπου ήταν σχετικά κοντά με τα έσοδα ενός γιατρού. Αν θυμάμαι καλά, ο σκουπιδιάρης παίρνει κάπου 2 χιλιάρικα και ο γιατρός κάπου 3 με 4. Και απολαμβάνουν τα ίδια κοινωνικά αγαθά και ενδεχομένως να ανήκουν και στον ίδιο κύκλο. Είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και στο κράτος. Και εξλισου χρήσιμη για την ομαλή λειτουργία του κοινωνικού ιστού.
Εδλω τους σκουπιδιάρηδες τους έχουμε με συμβάσεις, λες και τα σκουπίδια είναι εποχικά, μη χέσω, το στανιό μου μέσα. Και δεν φτάνει που κάνουν όλη τη βρωμοδουλειά για μας, τους σιχαινόμαστε, μη σου πω και τους μισούμε, γι΄αυτό και κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να τους ξεφτιλίσουμε, πετώντας τα σκουπίδια μας έξω από τους κάδους, πετώντας νεκρά ζώα, έπιπλα, σκατά, επικίνδυνα υλικά, όπως οξέα,κλπ.

Εγώ θα τρίβω τα χεράκια μου, όταν θα αντιληφθούν και αυτοί ότι μπορούν να διεκδικήσουν φακελάκι για την περισυλλογή των απορριμάτων και θα μας εκβιάζουν. Όχι τίποτα άλλο, να μην υπάρχει κοινωνική ανισότητα, βρε αδελφέ, φακελάκι όλοι τώρα λοιπόν!

Όσο για την πυραμίδα... Η λύση είναι η λύση.