Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Καποιες σκεψεις και προτασεις για την οικονομια

Εχω ενα τεραστιο σε σχεση με τις τρεχουσες αξιες των ακινητων δανειο. Εδω και 4 χρονια ειμαι σε συνεχη διακανονισμο. Πληρωνω μονο τοκους και το κεφαλαιο μενει ακουνητο. Το προσωπικο μου μετα φορων εισοδημα απο τοτε που πηρα το δανειο εχει πεσει κατα 70%. Της μανουλας μου που ειναι συνδανειζομενη κατα 45%. Το να πουλησω ακινητο για να ξεχρεωσω την τραπεζα ειναι ανεκδοτο. Το να βγαλει η τραπεζα ακινητο σε πλειστηριασμο ειναι επισης ανεκδοτο. Πιθανοτατα η τιμη στην οποια θα ξεπουληθει το ακινητο να μην καλυπτει καν τα εξοδα της διαδικασιας τους πλειστηριασμου. Η λυση? Δανειζομαστε ως κρατος ως φορολογουμενοι πολιτες για να στηριξουμε τις ψυχορραγουσες τραπεζες. Το αποτελεσμα? Κι αλλοι φοροι, κι αλλες ανατιμησεις προιοντων, κι αλλη υφεση και φυσικα περαιτερω επιδεινωση της καταστασης των τραπεζων. Τα αποταμιευτικα οικογενειακα κεφαλαια εξανεμιστηκαν κι οσα απομειναν δεν θα ειναι για πολυ καιρο. Τα κοκκινα δανεια θα πληθαινουν.
Τι θα πρεπει να γινει για να σταματησει αυτος ο φαυλος κυκλος?
1. Να παγωσουν τα εθνικα δανεια. Για πολυ καιρο. 20-30 χρονια. Χωρις να ανατοκιζονται.
2. Με το κερδος της μη καταβολης δοσεων, να γινουν σημαντικες φοροελαφρυνσεις στην βαση της οικονομιας, με ταυτοχρονους αυστηρους ελεγχους. πχ Να τεθει ενα αφορολογητο στα 8 χιλιαρικα, ο φπα να πεσει κατω απο το 13% για ολα τα προιοντα και υπηρεσιες με τσουχτερα προστιμα αναλογα με το υψος της φοροδιαφυγης, τα οποια θα ειναι αμεσα απαιτητα, χωρις χρονοβορες διαδικασιες.
3. Τακτοποιηση προηγουμενων και τρεχουσων οφειλων κυριως νοικοκυριων με ενα ατοκο και λογικο χρονοδιαγραμμα.
4. Να δοθει η δυνατοτητα σε νεους ελευθερους επαγγελματιες και μικροεπιχειρηματιες να προσπαθησουν να στησουν μια δουλεια χωρις να πρεπει να πληρωσουν ενσημα ή φορο το πρωτο ετος.
5. Να δοθει ενα γενναιο πακετο διασωσης των τραπεζων με την εγγυηση του ελληνικου λαου, υπο τον ορο οτι παγωνουν οι τοκοι ολων των μικρων και μεσαιων δανειων για μια 5ετια και οι ανθρωποι με τις δοσεις που καταβαλουν να αποπληρωνουν κεφαλαιο και οχι τοκους. Επισης να απαγορευεται η τραπεζα να εισπραξει πανω απο 50% σε τοκους σε σχεση με το αρχικο δανειο μικροδανειζομενου. Αν πχ το αρχικο δανειο ηταν 100 χιλιαδες ευρω, το τελικο ποσο που θα μπορει να εισπραξει η καθε τραπεζα να μην υπερβαινει τα 150 χιλιαρικα.
6. Οι μεγαλες επενδυσεις, αν ερθουν ποτε, να εχουν σημαντικες φοροελαφρυνσεις τα 3 πρωτα χρονια, με κρατικο ελεγχο και εφοσον δινουν μισθους τουλαχιστον 800 ευρω ανα υπαλληλο.
7. Οι μεγαλες συνταξεις να ψαλλιδιστουν κατα πολυ. Μεγαλες ανω των 1800 ευρω.
8. Να καταργηθει το μετρητο. Να γινονται ολες οι συναλλαγες μεσω καρτων και τραπεζικων λογαριασμων.
9. Να ψηφιοποιηθει η δικαιοσυνη. Χωρις αυτο δεν παμε πουθενα.

10. Να προσληφθουν απο το δημοσιο γιατροι, νοσηλευτες, εκπαιδευτικοι, ατομα για την καθαριοτητα με χαμηλους μισθους 600-900 ευρω μαξιμουμ και αν πιαστουν να χρηματιζονται ή να εργαζονται ταυτοχρονα μαυρα στον ιδιωτικο τομεα, αυτο να συνιστα ποινικο αδικημα με ποινες φυλακισης και δεσμευσης περιουσιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: