Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Το Arbeit macht Frei ήταν ναζιστικής έμπνευσης αγαπημένο μου Ιζνογκουντάκι.

Η εργασία απελευθερώνει....και καλά

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκες στην Lifo, στην στήλη του 'Αρη Δημοκίδη “Μικροπράγματα” ένα άρθρο* σχετικά με μια αγγελία για δουλειά. Μια κάφρικη αγγελία για δουλεία και όχι για δουλειά.
Ένας ανεκδιήγητος τύπος, που νομίζει ότι είναι εργοδότης σε δυτική ευρωπαϊκή χώρα, ζητάει γραφίστρια για γραφιστική εργασία στο ίντερνετ, στα social media, σε βιβλία και περιοδικά, web developer για ενημέρωση του site της εταιρίας, συντάκτρια και επιμελήτρια κειμένων, γραμματέα για την οργάνωση των ραντεβού, την διαχείριση των emails και την οργάνωση του πελατολογίου, πωλήτρια για πωλήσεις, ενημέρωση και επικοινωνία με τους πελάτες, διοργανώτρια εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ταμεία για την είσπραξη χρημάτων και την έκδοση αποδείξεων, καθαρίστρια για την καθαριότητα του χώρου και μάνατζερ για να οργανώνει και να επιβλέπει τις παραπάνω εργασίες..... όλα αυτά σε 1! Ενας άνθρωπος για 300€ σε ένα 4ωρο!!!!! Τύφλα να έχει η Βουλγαρία δηλαδή!


Που 300€ για 4ωρη εργασία παίρνει ο ανειδίκευτος εργάτης, που κακώς παίρνει τόσα λίγα, εδώ που τα λέμε, αλλά τέλος πάντων, δεν χρειάζεται να ξέρει να χρησιμοποιεί και κάτι παραπάνω από το google ας πούμε.
Ζητάει λοιπόν αυτός ο μαλάκας ο σκέτος, αυτό το καθίκι, που εύχομαι να του γυρίσει στην μούρη η καφρίλα του, προσόντα για τα οποία έχει κάποιος κοπιάσει, έχει επενδύσει χρόνο και χρήμα, να του τα χαρίσει. Και ζητάει από πάνω να είναι τουλάχιστον σιρκολάνος, γιατί ακόμα και το τριπλό άξελ με το διπλό τόλουπ φαντάζουν πιο εύκολα από αυτήν την θέση εργασίας.
Ελα μου όμως, που αυτός δεν είναι ο μόνος μαλάκας. Έλα που η ελληνική μικροεπιχειρηματικότητα βρίθει τέτοιων τεράτων. Με τις ευλογίες φυσικά όλων των κυβερνήσεων, ακόμα κι αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί που θα πάει ο εργαζόμενος να καταγγείλει την εργοδοτική αυθαιρεσία; Στο ΣΕΠΕ; Ας γελάσουμε. Με τι στοιχεία; Με ποια ξεκάθαρη, προσωπική και σαφή σύμβαση εργασίας, που ορίζει τι και πως και πότε και γιατί; Στο ΣΕΠΕ μωρέ, που έναν αιφνιδιαστικό έλεγχο δεν έχω ζήσει ζαμέ των ζαμών σε κανένα εργασιακό χώρο που έχω υπάρξει; Στο ΣΕΠΕ, που αν πας να καταγγείλεις ότι δεν πήρες όλες τις ημέρες αδείας που δικαιούσαι, δεν μπορείς να αποδείξεις τίποτα και είναι ο λόγος σου εναντίον του λόγου του εργοδότη σου; Που η δήλωση για την λήψη των δικών σου γαμημένων κατοχυρωμένων αδειών γίνεται αποκλειστικά από τον εργοδότη και δεν χρειάζεται να υπογράψεις ή να συναινέσεις πουθενά; Και που να γινόταν αυτό, ποιος θα τόλμαγε, αν κι εφόσον θέλει να μείνει δούλος στον κάφρο, να φέρει αντίρρηση και να απευθυνθεί στο ΣΕΠΕ;
Τουλάχιστον, ο συγκεκριμένος κάφρος είναι ειλικρινής. Γιατί συνήθως, σε προσλαμβάνουν με μια α+β περιγραφή εργασίας για τον α μισθό και στην πορεία σου φορτώνουν και το γ και το δ και το ε μέχρι το κ τουλάχιστον, με τον α μισθό. Και σου καταπατούν και το ωράριο και τις άδειες και την αξιοπρέπεια γαμώ την τρέλα μου! Και απλά το βουλώνεις.
Και τώρα με το νέο νομοσχέδιο της κυβερνησάρας μας, της μετακαπιταλιστικής, της νεοφιλελέ, της άριστης, της Κουλένιας, τα περισσότερα μέλη της οποίας δεν έχουν εργαστεί ποτέ στον ιδιωτικό τομέα παρά μόνο στο δημόσιο, αλλά που πολύ τον πονάνε τον ιδιωτικό τομέα και τον νοιάζονται, θα φας ξύλο εργαζόμενε φίλε μου. Εκτός και αν.....
Εκτός κι αν προσέχεις τι ψηφίζεις, καταλάβεις ότι το 95% των ανθρώπων ουδεμία σχέση έχουμε με τον Λάτση και τον Βαρδινογιάννη, ότι το 60% τουλάχιστον από εμάς ελάχιστη σχέση έχουμε με τον μέσο επιχειρηματία κι ότι πρέπει να προσφέρουμε τον ευατό μας, τις γνώσεις μας και τις ικανότητες μας ανάλογα με το πως αμειβόμαστε και πως μας συμπεριφέρονται.

Ξέρεις φίλε μου, κάτι παππούδες μας αγωνίστηκαν και πείνασαν και κυνηγήθηκαν και έφαγαν ξύλο και πέθαναν για να μιλάμε εμείς για το πενθήμερο 8ωρο. Αν εσύ νιώθεις καλά με το 6ημερο δεκάωρο, τότε να ξέρεις ότι είσαι εχθρός μου. Και τους εχθρούς μου, εγώ τους πολεμάω.

Το Arbeit macht Frei ήταν ναζιστικής έμπνευσης αγαπημένο Ιζνογκουντάκι.

*To άρθρο του Άρη Δημοκίδη μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://mikropragmata.lifo.gr/wtf/h-pio-thliveri-angelia-gia-thesi-ergasias/?fbclid=IwAR0yZdJAVu6_E4w4wi1Lgd4z4sCYfJhkBoIPFU_-Izq7b7_voEdzFMZhNI0

Δεν υπάρχουν σχόλια: